January 22, 2022

Копаоник е од омилените дестинации на Македонците, КАКВИ ЦЕНИ ВЕ ОЧЕКУВААТ

Копаоник последниве години стана омилена дестинација на многу граѓани на Македонија. Но пред да заминат би требало да знаат какви цени ги очекуваат, нешто што веќе со денови е една од главните теми во Србија.

Сè повеќе граѓани на Србија зборуваат за високите цени и споделуваат фотографии од сметки и менија од кафулиња/ресторани на социјалните мрежи.

Копаоник е веројатно омилена планина на скијачите, што со текот на времето доведе до градење на специфична репутација. И оваа година на Копаоник среќаваме популарни локали, љубезен персонал, „подготвени“ патеки, како и бројни туристи, скијачи, но и силни цени.

Готовите оброци ја надминуваат бројката од 800 динари, додека гравот со ребра е речиси 900 динари, а пребранац со колбас речиси 1.000 динари. Порцијата јагнешко е 1.800, додека телешкото е нешто поевтино. Парче гибаница чини 370 динари, а киселото млеко 250 динари.

Кога станува збор за јадења на скара, освен популарните ќебапи (со или без кајмак), слична цена има и плескавица од 250 грама – 1.100 динари. Пушената вешалица чини околу 1.300 динари, а домашен колбас чини дури 1.400 динари (250 грама месо).

Изненадување се и цените на некои пијалоци. Чајот е скоро 300 динари, како и капучиното. Варената ракија е околу 350 динари. А што се однесува до чајот, еден твитерџија сподели фотографија од сметката, коментирајќи дека „чајот е 350 динари“, со акцент дека е „топла вода“.

Целата сметка чинела речиси 2.500 динари. Интересно е што шлагот се доплаќа – 30 динари.

Од друга страна, М.К.(50) од Белград кажува дека неодамна на Копаоник за три пијачки платила 1.000 динари. „Овде, четворица од нас возрасни одиме на ручек, нарачуваме мешавина од скара, со помфрит, лепчиња, салати и пијалоци, а сето тоа не чини 3.000 динари. Ресторанот е прекрасен, храната одлична“, додаде таа.

Заклучокот на луѓето е дека кафулињата популарни кај скијачите имаат особено високи цени, а можеме да се забележи дека речиси во сите дрвени куќички на Копаоник цените се исти – конкурентни.

Можеби не сте од оние кои ќе нарачаат риба на Копаоник, но бидејќи е уште време за постење, не е на место да се знаат и тие цени. Порцијата лосос е 2.300 динари, додека килограм пастрмка на скара е 3.500 динари. Сендвичот е околу 400 динари, што во споредба со 350 динари за чај изгледа прифатливо.

За да имате пресметка во македонски цени имајте предвид дека едно евро е клу 120 динари (117,62) што значи дека еден денар е околу 2 српски динари.