January 19, 2022

Во ова село е забpaнето пушењето и не можете да влезете доколку не сте на листа на чекање

Идиличното планинско село со 1.600 жители стана толку популарно меѓу туристите ширум светот што властите мораа да ги ограничат посетите и да воведат листи на чекање.

Ширакава, традиционално украсено село сместено на јапонските Алпи, е популарно насекаде низ светот поради идилата што ја создаваат карактеристичните куќи со наведнат покрив.

Сместено меѓу високи планини и густи шуми во централна Јапонија, освен по прекрасната природа, ова село го карактеризираат традиционалните куќи наречени гашо-зукури, а се препознаваат по сламени покриви кои потсетуваат на рацете склопени во молитва.

Доктор Мартин Георгиев: Треба да ги исчистите крвните садови ако планирате да живеете долго!
Неопходно е да се замени сламата на покривите на секои дваесет години, па не е невообичаено да се видат Јапонците со полни раце работа за куќите да ги издржат студените зими со многу врнежи.

Тие создаваат посебен поглед на куќата во зима кога се покриени со снег, но во пролет не се помалку интересни со расцутените цреши.

Во раните 1990-ти, ова бајковито село во префектурата Гифу беше вклучено на списокот на светско наследство на УНЕСКО, што го зголеми бројот на туристи.

Малата рурална заедница со 1.600 жители годишно ја посетувале 2,15 милиони туристи од целиот свет.

Меѓутоа, во 2019 година, властите одлучија да ги ограничат посетите со воведување листа на чекање за туристи, а следната година Ширакава повторно го разбуди интересот кога се најде на холандската листа на најодржливи дестинации во светот.

Освен што живеат во склад со природата и избегнуваат масовен туризам, Холанѓаните ги пофалија и строгите мерки за заштита од пожари во јапонските села. Бидејќи дрвените куќи со сламени покриви се чувствителни на пожар, жителите рутински го посетуваат селото неколку пати на ден во потоплите денови за да се заштитат од пожар.

Кога во 2019 година избувна пожар во една од куќите, сите мештани побрзаа да им помогнат на пожарникарите за да го заштитат селото од пожарот. Покрај тоа, во селото е забрането пушење за да се спречат несреќи.

Од почетокот на 2021 година, општинските власти, вклучително и владата на префектурата Гифу, преземаат строги мерки за заштита на локалното население од пандемијата, па на туристите им се препорачува да се запознаат со забраните и правилата пред да ја посетат.