January 22, 2022

Кој нapод е најинтелигентен, а кој најглупав на светот? На листата се најде и Македонија

Според студијата која во 2019 година ја спровеле истражувачите Ричард Лин и Дејвид Бекер, највисокoото ниво на IQ во светот го имаат Јапонците, со просек од 106,49.

На листата топ 10 држави во кои живее народ со највисок коефициент на интелигенција следат:

Тајван – 106,47 Сингапур – 105,89 Хонгконг – 105,37 Кина – 104,10 Јужна Кореја – 102, 35

Белорусија – 101,60 Финска – 101,20 Лихтенштајн – 101,07

Холандија и Германија – 100,74. Просечното IQ според податоците на оваа студија е 98,16 што нас нè сместува во потпросечно паметни луѓе. Maкедонија се најде на 108-то место со просечен коефициент на интелигенција 81,91.

Кога станува збор за земјите од регионот, редоследот е следен:

Хрватска – 95,75 Бугарија – 90,99 Србија – 89,6

Босна и Херцеговина – 88,54 Црна Гора – 85,78 Албанија – 81,75