October 6, 2022

Студија: За луѓето над 40 години идеално е да имаат седум часа сон

Од искуство знаеме дека денот на работа ќе ни биде тежок по долгото ноќно излегување, но иако звучи парадоксално, повеќе сон и не мора да е добар за средовечните и постарите луѓе, според Nature Aging.

Истражувачите од британскиот универзитет во Кембриџ и Универзитетот во Шангај, Фухан, откриле дека седум часа сон е идеален за средовечни или постари луѓе и заклучиле дека повеќе или помалку сон може негативно да влијае на нивното ментално здравје и да предизвика послаби ментални перформанси.

Истражувачите проучувале податоци за 500.000 возрасни лица на возраст меѓу 38 и 73 години, собрани од огромната база на податоци на Обединетото Кралство Биобанк.

Испитаниците одговарале на прашања во врска со режимот на спиење, менталното здравје и општата состојба и ги комплетирале когнитивните тестови. Истражувачите имале пристап до слики со МРИ на мозокот и генетски податоци на речиси 40.000 субјекти.

Научниците откриле дека премногу или премалку сон е поврзан со намалени когнитивни перформанси. Испитаниците побавно решаваа тестови, имаа пократок опсег на внимание и послабо решавање на проблеми. Нивното ментално здравје исто така беше полошо, при што повеќето доживеале зголемување на анксиозноста, симптоми на депресија и влошување на општата состојба.

Тие објасниле дека нарушувањата за време на плиткото спиење (составен дел на длабокиот сон) се можна причина за намалените когнитивни перформанси. Тие се поврзани со акумулација на бета-амилоидни молекули. Се смета дека овие протеински наслаги, чии големи акумулации се наоѓаат во мозокот на пациентите со Алцхајмерова болест, придонесуваат за смрт на невронските клетки.

Анализата на сликите на мозокот исто така покажала дека постои врска помеѓу нерамномерното спиење и разликите во структурата на мозочните региони вклучени во когнитивната обработка и меморијата. Меѓу нив е хипокампусот, кој се смета за центар на меморијата.

Истражувачите откриле дека редовните седум часа сон во текот на ноќта се идеални за когнитивни перформанси, општа благосостојба и ментално здравје кај средовечните и постарите луѓе.

Иако студијата не ја објаснила причинско-последичната врска, резултатите покажуваат дека премалку или премногу сон може да биде фактор на ризик за когнитивно опаѓање во староста, велат истражувачите.

„Не можеме со сигурност да кажеме дека премалку или премногу сон предизвикува когнитивни проблеми, но анализата во која проучувавме неколку поединци во долг временски период ја потврдува оваа теза“, рече професорот Џианфенг Фенг од Универзитетот Фудан во Кина во соопштение за печатот. .

„Причините зошто постарите луѓе имаат послаб сон се сложени и се под влијание на нашата генетика и структурата на мозокот.“

Коавторката Барбара Сахакијан од Универзитетот Кембриџ додаде: „Добриот сон е важен во сите фази од животот, но особено како што старееме. Пронаоѓањето начини за подобрување на спиењето може да биде од клучно значење за одржување на доброто ментално здравје и избегнување на когнитивниот пад кај постарите луѓе, особено оние кои страдаат од ментални нарушувања и деменција“.

Според Германското здружение за истражување и медицина за спиење (DGSM), постарите лица често пријавуваат тешкотии со спиењето, пократко вкупно времетраење на спиењето, повеќе дремки во текот на денот и зголемена употреба на апчиња за спиење.

Сепак, сè повеќе проблеми со спиењето се јавуваат кај сите возрасни групи ширум светот.

Само во Германија, во истражувањето од 2017 година, спроведено од осигурителната компанија Techniker-Krankenkasse, една третина од испитаниците се пожалиле на тешкотии со спиењето, додека секој втор испитаник рекол дека спие шест часа на ден или помалку. Според инструкциите објавени од Националната фондација за спиење на САД (NSF), возрасните треба да спијат од 7 до 9 часот во текот на ноќта. Но, потребната должина на спиење може да варира од личност до личност, заклучуваат тие.