October 6, 2022

Овој гpад плаќа 1.400 евра на секoj што е позитивен: Има само еден yслов

Северниот кинески град Харбин плаќа 1.400 евра (1.570 долари) на секој што е позитивен на тестирањето за коронавирус – под услов да се појави независно без потреба да се следи контактот.

Новиот план на градската управа ќе ги награди оние кои активно ќе се пријават да се тестираат за ковид-19 кога ќе добијат симптоми, пишува кинескиот државен медиум The Beijing News.

Според владиниот проспект од 4 декември, до кој Инсајдер имал пристап, владата во Харбин ќе ги награди само оние кои ќе се појават без стимулации.

– Ги советуваме жителите да ги земат предвид новостите за тоа каде се јавуваат позитивни случаи на Ковид. Ако имате симптоми на Ковид-19 како треска, кашлица, болки во грлото, замор, губење на мирис или вкус, болки во мускулите или дијареа, немојте да се лекувате сами. Носете маска и одете во најблиската клиника и кажете ни каде сте патувале и со кого сте стапиле во контакт – стои во известувањето.

Понатаму се вели дека „ако се пријавите откако ќе ги почувствувате симптомите, посетите медицинска установа и отидете на лекар и ги објасните околностите, оние кои ќе бидат позитивни на ковид-19 ќе бидат наградени со 10.000 кинески јуани“.

Иако ова може да изгледа како астрономска бројка за градот на прв поглед за само еден тест за ковид, Харбин редовно регистрирал помалку од 10 случаи на ден минатата недела.