October 6, 2022

Mатична лекарка не ги прима парите за вakцинирани пациенти: Мерkата го гази нашето достоинство

„Наместо поддршka, најавените 30 денари по пациент за докторите се понижување и девалвирање на трудот. Како тим, немаме намера да ги принудуваме пациентите на вakцинација, а не ни требаат пари за да посочиме дека имунизацијата е важна и неопходна за секој кој сака да се заштити од коронавирусот“, напиша на Фејсбук матичната лекарка д-р Марија Михајлова.

Таа вели дека започнува иницијатива за враќање во Фондот за здравство на парите кои им се ветени на матичните лекари кои ќе имаат над 70 отсто вакцинирани пациенти. Овие пари треба да се искористат за лекување на пациенти во странство, вели Михајлова, додавајќи дека ќе бараат доказ дека парите завршиле на вистинско место.

„Со оваа мерка се погази достоинството на докторите. Со денови слушаме пациенти кои велат: „Ајде докторке, ние сме вакцинирани, ќе земете 30 денари“. Можеби некој од нив и на шега, но е голем удар за нас како медицинари. Никој не нѐ праша дали се сложуваме со ваква мерка, а ако нѐ прашал одговорот ќе бил – не. Затоа што не ни треба стимулација за да си ја работиме работата, туку вреднување на нашиот труд. Ако веќе некој помислил на нас и кажува дека матичните доктори го носат најголемиот товар, да потсетиме дека пет години поминаа откако беше најавено дека капитациониот бод ќе биде високо вреднуван, заедно со услугите кои ги даваме. Ова не се оствари, а ние уште чекаме“, вели Михајлова, повикувајќи ги колегите да размислат за враќање на парите во Фондот за здравствено осигурување.